MAINA HEADQUARTER

EMPHASIS OF LIGHT ON ARCHITECTURE

MAINA HEADQUARTER

A big red ribbon, symbol for joy and cheerfulness both in the West and in the Orient. That is exactly what now “wraps” the completely renovated and extended Maina works to celebrate the fiftieth anniversary since the foundation of this industry in Fossano. It is called the new “house” of the panettone Nocciolato and other specialties of the confectionery industry: the lighting designers at SIMES have looked after the complete lighting project that has dressed the innovative building by enhancing the volumes that come to life when illuminated and that validate the creative concept of the famous architect Gianni Arnaudo.

MAINA HEADQUARTER

The ribbon takes shape starting from the red walls that wrap the building: to illuminate the SIMES Lighting Designers chose the post mounted large beam diffusing TWIST luminaires; their articulated structure allow to direct the luminous beam directly onto the wall. By the same token, the sidewalk is being articulated bound by the diffused light of the Cool Square bollards that accompany the path till the main entrance of the building.

MAINA HEADQUARTER

Afterwards, the ribbon goes on into the interior part along the spiral staircase that articulates in a sinuous yet decisive manner and continues anew to the exterior part vivifying a purple wall that divides the external part of the building from the interior dedicated to the traffic of loading and unloading vehicles. To discretely illuminate the wall at the outside without interfering with the structure itself, in-ground asymmetric LINEAR luminaires are chosen. They allow to direct the light beam towards the red ribbon.

In front of the main entrance there is a small pool of water; it is enhanced by MINI POOL immersion luminaires. The lights comes out of the pool and is vigorously projected onto the wall creating pleasing light effects.

MAINA HEADQUARTER

In the interior behind the red wall, in-ground SUIT luminaires mark the steps of the sidewalk that goes on till the reception entrance hall. The office building with high vertical and narrow windows is located on the background. LOFT wall luminaires diffusing their light beam from top downwards give rhythm to the alternation of the windows, creating a sense of a colonnade.

MAINA HEADQUARTER

SIMES’ choice has focused for this architecture on diffusing light beams; they enhance the shapes without interfering at all with the structure. The building is treated as if it were a sculpture, an art work, where light allows the lifelines of the colours to emerge against the shadows of the evening and with them, to bring their symbolic message of feast.

CREDITS

Maina headquarter

  • LOCATION: Fossano (CN) - Italy
  • ARCHITECTURAL PROJECT: Gianni Arnaudo
  • LIGHTING PROJECT: Simes Spa