FILMAR

INTERTWINEMENT OF LIGHT AND SUBSTANCE

FILMAR

SIMES illuminates the restyling of FILMAR in the wonderful area of Franciacorta. Two superior industrial assets of the Brescia area merge in a feast of fashion and light.

Since 1958 FILMAR concentrates research and passion to the ennobling of an ancient raw material, selected in its finest variety: 100% cotton from Egypt. A simple cotton thread gives birth to the finest fabrics, available in thousands of shapes and tints; the most renowned fashion houses distribute them worldwide. Like with a simple brick, wonderful buildings are being built. In the same way, the architect Giuliano Venturelli, has looked after the restyling of the company’s headquarters in Brescia, whilst the lighting designers of SIMES designed the illumination for the new architecture.

FILMAR

Venturelli’s structural concept starts with the semiotic representation of cotton yarn. The coating of the building is made up of vertical concrete slabs of different width; they represent the yarn warp, i.e. the vertically arranged threads, while the light from the windows behind (with an horizontal course) represents the pattern that joins the threads converting them in fabric. Looking at the architecture from a lateral perspective, a soft fabric seems to wrap up the entire front of the building providing a unique identity: the new structure of the company’s headquarters exudes the core business at a symbolic level. Two MOVIT post mounted floodlights illuminate the material texture of the façade creating subtle contrasts of light and shadow, generated by the inclination of 30° of the light beam. The lighting achieved provides a feeling as if a material membrane lightly floats over the building.

FILMAR

A blade of light welcomes the visitors marking clearly the spot where the outdoor area stops and the company’s interior begins. The LINEA CONTINUA in-ground luminaire of SIMES works like a light marker, an outline of exquisite elegance welcoming the guests.

FILMAR

The bollards of the LOOK series escort the guests along the pathway that leads to the entrance hall. The illuminated steps also provide a functional help to the visitor by giving the right feeling of space. The windows suggest a soft and welcoming illumination and assist the eye in the changeover from semi-darkness of the outdoor towards the more accentuated illumination of the interior.

FILMAR

MOVIT floodlights, installed under the material texture of the façade enhance the light coming from the interior: they are concealed to the sight and do not disturb the structure’s linearity. Moreover, they provide a functional illumination that facilitates the use of the walkways and entrance.

CREDITS

Filmar Headquarter

  • LOCATION: Zocco di Erbusco (BS), Italy
  • ARCHITECTURAL PROJECT: Giuliano Venturelli
  • LIGHTING PROJECT: SIMES S.p.A.
  • PHOTOGRAPHY: Mario Bertani