OPERA DI FIRENZE

THE LIGHT ENTERS THE SCENE

OPERA DI FIRENZE

The ABDR studio in Rome has designed the Teatro dell’Opera, an ambitious cultural project that boasts a unique functional offer: one room for the Opera, one auditorium and one cavea in the open air, all enjoyable simultaneously. The overall capacity is in the vicinity of 5.000 seats. The main goal is to create a Music Park able to host simultaneously three concerts, thanks to the special work done for its acoustics.

OPERA DI FIRENZE

The auditorium hosts concerts and musical events; its shape is an impressive parallelepiped coated with a specific membrane, aimed to lighten the perception of the heavy volume that marks the scenic machine. Cuts allow a play of light and obscure materials; they transform the surface in a sculpture, in an artwork that plays with the effects of light.

OPERA DI FIRENZE

The designers of Baldieri Lighting Design, charged with the job to illuminate the architecture, have interpreted the daytime lighting repeating the same play of light also during the night but in negative, in a sort of inversion that has the material texture as main player. While during the day the material plates of the structure are illuminated by the sun and they counteract in the dark of the underlying glass structure, during night tile an inversion takes place; so the indoor lighting creates a volume of light in counteraction to the exterior surface that now lies in the shadow. As a result, a positive / negative effect takes place, created by the backlight of the building’s mask. The large beam FOCUS floodlights from SIMES have been chosen for the job.

OPERA DI FIRENZE

Light is not only emotion but contains also signing and function. The vast glass windows at the entrance allow the day light to enter and to give great luminosity and lightness to the volumes. On the contrary, during night time, a volume of light at the interior gives the concept of maximum transparency of the surface. The project is completed by the urban furniture SLOT PALO. It creates a uniform lighting scheme all along the walking paths, where the Hall lighting does not come to.

CREDITS

OPERA DI FIRENZE

  • LOCATION: Florence, Italy
  • ARCHITECTURAL PROJECT: ABDR Architects (Rome)
  • LIGHTING PROJECT: Baldieri Lighting Design (Rome)
  • LIGHTING: SIMES SPA
  • PHOTOGRAPHY: Luigi Filetici